Biologische voeding

De voordelen van biologische voeding
Biologische producten onderscheiden zich op een aantal punten positief ten opzichte van gangbare producten. Biologische groenten en fruit bevatten namelijk minder resten van bestrijdingsmiddelen. Daarnaast mogen antibiotica in de biologische landbouw slechts beperkt worden toegepast. Ze mogen niet worden gebruikt om ziekten bij gezonde dieren te voorkomen en ook niet om de groei te bevorderen. Hierdoor is er in de biologische landbouw een kleinere kans dat bacteriën resistent worden tegen antibiotica.

Is biologisch gezonder?
Steeds meer mensen hechten belang aan voedsel dat is geproduceerd met respect voor de natuur, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Een ander belangrijk motief om voor biologische voeding te kiezen, is omdat het idee bestaat dat biologische voeding beter voor de gezondheid zou zijn dan de traditionele voeding. Dat is echter niet helemaal juist. Uit wetenschappelijk oogpunt bekeken zijn biologische producten niet gezonder, maar wel smakelijker.

Keurmerkenwijzer

De Nederlandse markt kent veel producten en veel keurmerken. Keurmerken zijn in eerste instantie gemaakt om de consument te helpen kiezen voor een gezonder of verantwoorde voedingskeuze. De keurmerken zijn ingedeeld in verschillende categorieën: gezond, dieet (allergieën en intoleranties), diervriendelijk, eerlijke handel, duurzaam, biologisch, vegetarisch, erkend streekproduct, religieus en supermarktlogo’s. Klik hier voor een overzicht van alle Nederlandse Keurmerken. De tabel helpt u bij het kiezen van gezonde en verantwoorde producten.

EKO-keurmerk: Biologische producten
Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk, het Europese keurmerk voor biologische producten. Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Boeren gebruiken geen genetische modificeerde zaden en veehouders hebben een diervriendelijke werkwijze. Het EKO-keurmerk geeft aan dat een product gecontroleerd biologisch is en bovendien afkomstig is van een bedrijf dat extra aandacht besteedt aan duurzaamheid.

De term ‘Biologisch’ stelt echter geen eisen aan ontbossing, waardoor het mogelijk is dat bijvoorbeeld kippen van biologische eieren wel soja krijgen waarvoor oerwoud is gekapt. Dit geldt ook voor koeien en varkens die soja gevoerd krijgen. Op het etiket wordt niet aangegeven of de gebruikte soja afkomstig is van een ontboste bodem. Volgens Bionext, de organisatie voor biologische landbouw, proberen biologische producenten hier wel op te letten. Wat het aspect duurzaamheid betreft, moet er dus vooral op de eerlijkheid van de producent worden vertrouwd.

Er zijn diverse producten met het EKO-keurmerk zoals: groenten, brood, fruit, melk en melkproducten, eieren, vlees, bier en wijn. Over het algemeen zijn biologische producten net zo gezond en veilig als niet biologische producten.

Europees biologisch kenmerk
Het Europese biologische keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw.

Kenmerken zijn:

  • Producten bestaan voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten
  • Duidelijkheid over waar de ingrediënten precies vandaan komen
  • Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest gebruikt
  • Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn

Producten met het Europese keurmerk voldoen aan dezelfde eisen als met het EKO-keurmerk. Het kan voorkomen dat op een etiket zowel het EKO-als het Europese keurmerk is vermeld. 

Demeter keurmerk: Bio-dynamische landbouw
De biologisch-dynamische landbouw gaat een stap verder dan de biologische landbouw. Bodemvruchtbaarheid en de versterking van de groei staan daarin centraal. Biologisch-dynamische bedrijven doen dit door:

  • planmatige vruchtwisseling
  • het gebruik van kiezel- en kruidenpreparaten
  • organische bemesting

Een biologisch-dynamisch bedrijf houdt sterk rekening met het eigen karakter van dieren, zo behouden koeien hun hoorns en kippen hun snavels. Daarnaast gelden hoge normen voor veevoeding en dierhuisvesting. Voor de biologisch-dynamische landbouw is voedselkwaliteit, leefomgeving en dierenwelzijn belangrijk.

Ecologische keurmerken
Naast biologisch en biologisch-dynamische komt ook de term ecologisch (of de Engelse term organic) regelmatig voorbij. De ecologische landbouw heeft feitelijk gezien dezelfde werkwijze als de biologische landbouw, toch zijn er kleine verschillen. Biologische landbouw heeft vooral aandacht voor de relatie milieu, mens en gezondheid. Wat ecologisch is, is ook altijd biologisch. Andersom is dit niet altijd het geval. Voor ontginning, het gereedmaken van een gebied voor landbouwgebruik voor een biologisch product, kan een ecosysteem in de war worden gebracht. Bij bijvoorbeeld bosontginning wordt het bos gekapt voor de teelt van landbouwgewassen.

Sommige producten in de winkel hebben een buitenlands biologisch keurmerk. Deze producten zijn te herkennen aan de bovenstaande logo’s.

Verpakkingen

Naast keurmerken kijken we ook vaak naar de verpakkingen zelf. Voorbeelden hiervan zijn grote melkpakken, zakken chips of per stuk verpakte theezakjes. Deze producten geven extra afval wat niet bijdraagt aan het milieu. Echter uit onderzoek blijkt dat het weggooien van voedsel véél meer bijdraagt aan milieu- en afvalproblemen dan de verpakking van dat product. Grote verpakkingen zijn dus vooral slecht omdat hierdoor de voedselverspilling wordt vergroot. Toch kiezen consumenten vaker voor de grotere verpakkingen vanwege het prijsvoordeel ten opzichte van de kleine verpakkingen. De grootte van verpakkingen worden voornamelijk bepaalt door de supermarkten. Willen we dus beter zorgen voor ons milieu, moeten er kleinere porties op de markt komen.

Voor- en nadelen van biologisch eten

De voor- en nadelen van biologische voeding op een rijtje:

 

Maak contact met de diëtist

Heeft u vragen of wilt u meer weten over biologische voeding?
VodiService heeft een team van diëtisten die u graag verder helpen!